Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(1)
Autor
Jarecka Urszula (socjolog)
(1)
Wieczorkiewicz Anna (1962- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Odżywianie
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
ROZDZIAŁY LUB ARTYKUŁY TEJ KSIĄŻKI SKATALOGOWANO POD WŁASNYMI TYTUŁAMI. DOSTĘPNE POD TYTUŁEM PRACY ZBIOROWEJ.
Bibliogr. przy pracach.
CZ. I: SWOJSKIE PRZESTRZENIE SMAKU – DOM, REGION, ŚWIAT: SMAK DZIECIŃSTWA, SMAK DOMU: Magdalena Radkowska-Walkowicz: Mleko matki. Wstęp do antropologii jedzenia dla najmłodszych ; Ewa Maciejewska-Mroczek: „Bobas lubi wybór”? Kompetencje, ryzyko i upodmiotowienie, czyli o współczesnych metodach żywienia małych dzieci ; Joanna Mroczkowska: Gospodyni, matka, uzdrowicielka. Rola kuchni w kształtowaniu tożsamości współczesnych kobiet wiejskich ; Urszula Jarecka: Luksusowe smaki w doświadczeniu codziennym i retoryce potocznej ; SMAKI LOKALNOŚCI: Elżbieta Rybicka: Kuchnia, mapa, mit środkowoeuropejski (wokół Cafe Museum Roberta Makłowicza) ; Ewa Kopczyńska: Stare i nowe smaki lokalnego wina: o lubuskiej winorośli, winnicach i winiarzach ; Blanka Brzozowska: Zjadanie miasta – doświadczenie przestrzeni miejskiej w perspektywie nowych praktyk kulinarnych ; Włodzimierz Karol Pessel: Kulturoznawca w poszukiwaniu smaków Warszawy ; Małgorzata Owczarska: Ma’a tahiti, brzuch, tożsamość i świat postkolonialny ; Urszula Markowska-Manista: Tęsknota za wielbłądzim mlekiem. Gorzki smak wojny i pomocy żywnościowej w Rogu Afryki – przypadek Somalii i Dadaab ; CZ II: SMAK W PRZESTRZENI SYMBOLICZNEJ – PRAKTYKI KULINARNE W MEDIACH: WYOBRAŹNIA KULINARNA I PRAKTYKA SMAKU: Anna Wieczorkiewicz: O wyobraźni kulinarnej i aporiach jedzenia. Kultura uwikłana w konsumpcję ; Anna Wieczorkiewicz, Magdalena Marek: Przyprawianie życia smakiem. Sympatycy slow food w poszukiwaniu dobrego życia ; Agata Bachorz: Jedzenie „prawdziwe” i „nieprawdziwe”? Kategoria autentyczności w internetowym dyskursie kulinarnym ; Katarzyna Stańczak-Wiślicz: Kryzysowe praktyki kulinarne w Polsce lat 80. XX wieku na łamach owczesnej prasy kobiecej ; PERFORMANCE SMAKU: Monika Kostaszuk-Romanowska: Praktyki kulinarne we wspołczesnym teatrze polskim ; Marta Brzezińska: W poszukiwaniu filmowej kuchni totalnej – od Gabriela Axela do Petera Greenawaya ; Anna Wieczorkiewicz: „Kraj, alkohol, system i ludzie”. Alkohol w komediach filmowych PRL-u ; Małgorzata Nieszczerzewska: Nie tylko kwestia smaku. O estetyce fotografii kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-102763 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej